placeholder

Ineke bewust over wat ze nalaat

Geplaatst op 2 maart 2020

Vrijwilliger Ineke koos ervoor De Regenboog Groep in haar testament op te nemen en een deel van haar vermogen aan ons na te laten. Heel bijzonder. En heel dankbaar. Waarom deed zij dit? Een interview met Ineke.

Je laat dus een deel van je vermogen aan ons na. Hoe kwam je er zo bij dit te doen?

“Nou ja, vermogen..., dat wat er overblijft …”, grapt Ineke. “Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen. Toen ik mijn nieuwe woonplek tien jaar geleden inrichtte, bedacht ik me: wat moeten de mensen die mijn huis komen leegruimen als ik er niet meer ben?

Hiervoor heb ik de kinderen van mijn zusje en twee vriendinnen uit Amsterdam gevraagd. Dan moet je beslissingen maken en komen ook de financiën aan bod. De kinderen van mijn zusje krijgen niks. Die hebben hartstikke goede banen en verdienen genoeg. Maar hun kinderen krijgen wel een aanvulling op hun spaarpotje voor het studeren. Het overige gaat naar goede doelen.”

Ineke heeft drie doelen geselecteerd die haar eigen interesses goed vertegenwoordigen: iets medisch, iets met kunst en cultuur, én als maatschappelijk doel De Regenboog Groep. Ineke: “Je kunt zóveel doen, maar op het gegeven moment moet je keuzes maken.”

Zo zie ik een klein beetje wat er allemaal gebeurt. En dat kleine beetje is al zo belangrijk!

En waarom is de keuze dan specifiek op De Regenboog Groep gevallen?

“Ik werk al lang als vrijwilliger voor De Regenboog Groep. Zo zie ik een klein beetje wat er allemaal gebeurt. En dat kleine beetje is al zo belangrijk!”

Ineke begon ooit met schuldhulpverlening. “Afschuwelijk, als je ziet hoe financiën je leven kunnen beheersen. Als vrijwilliger heb ik alleenstaande moeders bijgestaan, maar ook Turkse en Marokkaanse gezinnen. Zij konden de correspondentie niet goed lezen en stopten daarom alles maar weg. Vervolgens kwamen ze natuurlijk vreselijk in de problemen.

Hen heb ik toen geholpen in regelingen te komen. En het is niet dat ík dit doe. De Regenboog doet dit! Ik vorm maar een minuscuul onderdeel van het geheel. Jullie helpen al die verschillende mensen. Zoals de daklozen in het Westerpark. Dat is toch fantastisch: die inloophuizen! Dat ze daar kunnen eten en douchen.”

Je geeft aan dat het gevarieerde aan De Regenboog Groep je zo aanspreekt. Je doet momenteel zelf ook weer wat anders voor ons?

“Ja, op het ogenblik zie ik een man van in de veertig met psychische problemen. Hij heeft drempelvrees. We doen leuke dingen samen. En we praten … Hij geeft dan aan dat het hem enorm helpt. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ik vind het net zo fijn om met hem op stap te gaan; ben ook maar een alleenstaande. Ik heb er dus zelf eveneens baat bij.”

Ineke vindt dan ook stellig dat ze niks bijzonders doet. “Af en toe zeg ik: “Maar ik doe toch niks voor jou?”. Waarop hij dan antwoordt dat ik juist heel veel voor hem beteken. Ik graaf niet in zijn problematiek. Daar heb ik ook helemaal geen verstand van. Het is het gemakkelijkste baantje dat er is. Ik ga gewoon met een ontzettend leuk iemand de straat op!”

Als vrijwilliger heb ik alleenstaande moeders bijgestaan, maar ook Turkse en Marokkaanse gezinnen. 

Hoe ben je eigenlijk ooit in aanraking gekomen met onze stichting?

“Ik kom uit het onderwijs. Na mijn pensioen heb ik eerst 2,5 jaar over de wereld gefietst. Eerst door Costa Rica om Spaans te leren en aansluitend ben ik naar Cuba gegaan, waar ik mijn Spaans mooi kon toepassen. Ik ben vanuit Nederland naar Santiago de Compostella gefietst en heb per fiets tien weken door Thailand getrokken. Fietsend door Portugal dacht ik opeens: waar ben ik nou mee bezig? Wat ga ik hierna doen? Steeds maar blijven fietsen? Ik zocht naar een andere invulling, naar een doel in mijn gepensioneerde leven.

Via een kraampje op een markt kwam ik toen De Regenboog Groep tegen. Verder heb ik ooit de Amsterdam Underground Tour gelopen. Dit is een rondleiding door de binnenstad, gegeven door ex-daklozen en -verslaafden, over hun leven op straat. Dat was zo bijzonder. Als je dan hoort wat voor leven die mensen hebben gehad. Ongelooflijk hoe het allemaal zo mis kan lopen. Zij zijn zo blij dat De Regenboog Groep ze destijds heeft geholpen, waardoor ze nu weer iets doen, een doel hebben en contact met mensen, waarvan ze veel sympathie terugkrijgen.”


Tekst: Jola Gosen | Foto Ineke: Bas Evers

Ook nalaten?

Overweegt u ook om De Regenboog Groep in uw testament op te nemen? En wilt u hier eens verder over praten? Neem dan contact op met Fré Meijer,
e-mail: fmeijer@deregenboog.org of telefoon: 020 531 76 14 (direct).

Nieuws

Lees hier wat wij allemaal meemaken en wat ons in beweging brengt.